С увреден слух? Тези 3 съвета могат да подобрят вашето слухово възприятие (не са необходими слухови апарати)

Лека до тежка загуба на слуха е често срещан проблем, който може да бъде предизвикан от възрастта, определени заболявания и продължително излагане на силен шум. За съжаление повечето увреждания на ушите, причинени от тези фактори, не могат да бъдат възстановени. Това обаче не е вярно за кондуктивната загуба на слуха, която възниква, когато външното или средното ухо не може да пренесе звукови вълни към вътрешното ухо поради запушване – най-често ушна кал или чуждо тяло в ушния канал. Не само, че коригирането на кондуктивната загуба на слуха е възможно, но и не изисква харчене на хиляди за слухови апарати или продукти без рецепта. По-долу са дадени няколко начина да поправите и подобрите слуховото си възприятие.

За почистване на ушните канали: Нанесете зехтин

Натрупването на ушна кал може да стесни ушните канали и от своя страна да затрудни слуха. Решението може да бъде толкова просто, колкото капването на малко количество затоплен зехтин във всяко ухо два пъти дневно в продължение на две седмици. Здравните специалисти в болниците на Оксфордския университет казват, че това плодово масло – същото, с което всъщност готвите – помага за омекотяване на ушната кал. За да кандидатствате:

  1. Загрейте маслото до телесна температура.
  2. Полагане върху кърпа от лявата страна. внимателно изстискайте няколко капки от затопления зехтин в дясното ухо.
  3. С показалеца си леко натиснете хрущяла в предната част на отвора на ухото (трагус) 3 до 4 пъти.
  4. Останете на една страна за пет минути, след това се обърнете и повторете в лявото си ухо.
  5. Правете това два пъти дневно в продължение на две седмици. Ако слухът ви не се подобри, консултирайте се с вашия УНГ или аудиолог.

За да помогнете за успокояване на възпалението: Отворете прозорец

Затварянето на дома ви през зимата ви поставя в близък контакт с домашните алергени. Това кара тялото да освобождава хистамин, който запушва „средните уши“, където се обработва звукът. Вместо допълнителните разходи (и потенциални странични ефекти) от използването на антихистамини, просто отворете прозорец. Експертите от Allergy & Asthma Centers S.C. отбелязват, че отварянето на прозорците ви, особено след почистване, позволява на алергените във въздуха да излязат, докато вкарвате чист въздух.

За да възстановите вашия филтър: Слушалки

Загубата на слуха може да затрудни слушането и разбирането на разговори, включително тези, които се водят по телефона. За тези със сензорна загуба, при които вътрешното ухо или слуховите нерви са увредени, проблемът е особено остър. Малко проучване през 2022 г. обаче даде интересни резултати. Неговите открития предполагат, че пакетираните със смартфон слушалки като AirPods Pro могат да служат като устройства за подпомагане на слуха за възрастни с лека до умерена загуба на слуха. Защо? Изследователите установиха, че тези слушалки отговарят на четири от петте критерия за персонални продукти за усилване на звука. Изследователите също така установиха, че в тиха среда без фонов шум и когато шумът се приближи странично до участниците в проучването, тези, които използват слушалки, показват подобни подобрения в разпознаването на реч като тези, използващи първокласни слухови апарати.

Бонус: Използването на приложение за превключване на функцията за фоново филтриране на вашите слушалки като Live Listen за iOS или Google Sound Amplifier за Android може да помогне за намаляване на фоновия шум, докато усилва звука на гласовете.

Това съдържание не е заместител на професионален медицински съвет или диагноза. Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да предприемете какъвто и да е план за лечение.

Какви са най-честите причини за загуба на слуха?

Най-честите причини за загуба на слуха на всяка възраст са излагане на шум, фамилна обремененост, болест, лекарства и най-често процесът на стареене. Препоръчваме тестване на слуха за всеки над 50-годишна възраст. Точно както нервите и всяка друга част от тялото ни, слухът ни става по-малко чувствителен с напредване на възрастта. Важно е да получите базова аудиограма от специалист по слухопротезиране, за да определите следващите стъпки.

Как можете да разберете дали имате повлияна ушна кал или истинска загуба на слуха?

Загубата на слуха, причинена от ударена ушна кал, често се усеща като усещане за пълнота в ушния канал. Това усещане понякога е придружено от други симптоми като болка или дразнене. Лесно може да бъде отстранено, поради което е важно да се изключи преди закупуването на слухов апарат. За да определите дали загубата на слуха ви е причинена само от восък, посетете професионалист или използвайте устройство без рецепта като интелигентен отоскоп, което ви позволява да погледнете в ушния си канал.

Добре ли е да премахнете засегнатата ушна кал у дома?

Има страхотни лекарства за ушна кал без рецепта. Моето лично предпочитание, което препоръчвам на собствените си пациенти, е Earwax MD, който разтваря калта и действа толкова бързо, колкото 15 минути. Използването на тези капки е отличен начин за изчистване на ухото от ушна кал и действа много добре.

Защо е важно да посетите аудиолог, независимо от причината за загуба на слуха?

Силно насърчаваме изходна аудиограма за всички над 50-годишна възраст. Важно е да получим изходна линия, за да разберем с течение на времето какви промени и какво се случва със слуха на индивида. Толкова е важно да посетите професионалист, защото понякога има загуба на слуха, която се дължи на нещо по-значимо от ушната кал или процеса на стареене. Професионалистът по слухопротезиране е добре подготвен да идентифицира всички значителни основни проблеми и/или механични проблеми с ухото, които биха изисквали насочване към лекар.

За мен винаги е изненадващо, че нашите местни лекари не изискват базова аудиограма като част от рутинен годишен физически преглед. Специалистите по здравни грижи по слуха могат бързо да установят дали проблемът е ушната кал. Ако не, те могат да продължат с аудиометрично изследване, за да определят коя част от ухото може да се нуждае от допълнително внимание. Ако загубата на слуха е невросензорна по природа, е толкова важно да бъдете подходящо оборудвани с усилвател по-рано, отколкото по-късно. Аудиологът е много добре обучен и [назначаването] е чудесно място да започнете да разбирате какво се случва с ушите ви и защо може да изпитвате загуба на слуха.

Ако имате нужда от слухов апарат, може ли аудиолог да ви препоръча извънборсов апарат?

Вашият доставчик може да ви насочи дали извънборсовият продукт е жизнеспособна опция или дали нещо предписано е най-доброто за вас. Има много възможности и доставчикът на слухови здравни услуги трябва да може да предложи достъпни решения под тяхна грижа.